Om oss

Företaget Göta Hund AB har mångårig och gedigen kunskap om hunddressyr, avel och hundars beteenden, men också lång erfarenhet av att arbeta med personer med olika slags funktionsnedsättningar. Vår målsättning är att assistanshunden, med sina fantastiska egenskaper och sin specialanpassade dressyr på ett stöttande vis ska underlätta vardagen för den som är redo att ta emot den fina fyrbenta vän som huden är.

Göta Hund AB grundades 2002 av Carin Sandersnäs. Företaget är beläget i Kullavik, Hallands län. Göta Hund bedriver så väl uppfödning som utbildning av olika slags assistanshundar. Främst tränas ledarhundar åt personer med synnedsättning. Därutöver hundar som främjar psykisk hälsa hos barn med olika slags neuropsykiatriska diagnoser, servicehundar till personer med begränsad fysisk rörlighet eller med epilepsi. Företagets uppgift är också att utbilda hundens förare, så att samspelet mellan hund och människa blir så bra som möjligt.

Göta Hund är en del av Assistanshundskolan, som är en ekonomisk förening som drivs ihop med kollegorna på DISA Dogs In Servie and Aid och Exposeledarhundar. Företagen är idag Sveriges största producenter av ledarhundar.

Närmare 100 olika slags assistanshundar har utbildats på Göta Hund. Innan hundarna kommer till hundskolan för träning, växer de upp hos engagerade fodervärdsfamiljer. På Göta Hund lever träningshundarna mellan träningspassen som vanliga familjehundar tillsammans med Carin och hennes familj. Att få ta del av vardagen är en viktig del av assistanshundens utbildning. Varje hund tränas individuellt 5 dagar i veckan, vanligen ett par pass om dagen.

Carin Sandersnäs har tränat olika slags assistanshundar sen 1997. Hon är utbildad tjänstehundsdressör med inriktning mot ledar- och rehabhundar vid ”Dressörsskolan” (2-årig eftergymnasial utbildning i Sollefteå). När den anrika Hundskolan i Sollefteå 1999 startade ett projekt med utbildning av så kallade rehabhundar (föregångare till dagens assistanshundar), var Carin med och utformade, utbildade och fixade examen med projektets första hundar! Under årens lopp har hundar från oss fått i uppdrag att hjälpa bland annat personer i rullstol, epileptiker och barn med synnedsättning. T ex. levererade vi i januari 2016 Ålands först ”ep-hund”: Otto!

2014 – 2015 tog Carin chansen att fördjupa sig i ämnet syn och utbildade sig till synrehabiliterare. Carin har många års arbetslivserfarenhet som pedagog inom olika slags verksamheter. Idag framförallt som instruktör och lärare i samband med inskolning av verksamhetens utbildade hundar till deras nya förare.

Inom ämnet hund är mentalkunskap Carins favoritområde. Hon är utbildad figurant och testledare för MH (mentalbeskrivning hund) samt BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning hund). Under alla år som aktiv hundägare har Carin tränat och tävlat i många olika grena med sina privata hundar: Bruks, lydnad, rallylydnad, agility, viltspår och nosework. De privata hundarna var på nittiotalet av rasen boxer. Nu mer är det bostonterrier som gäller.