Bli fodervärd

Att vara fodervärd är ett ansvarsfullt och givande uppdrag. Många som väljer att bli fodervärd ser det som ett sätt att prova på att vara hundägare för en tid, samtidigt som man gör en insatts för samhället.

Att vara fodervärd

En mycket viktig roll i så väl vår verksamhet som i den blivande assistanshundens liv, spelar fodervärden. Det är hos fodervärden som hunden tillbringar sin första tid och får all den trygghet och grundläggande uppfostran som en hund behöver. Vanligen anländer den lilla labradorvalpen vid 8 veckors ålder, men ibland kan det även hända att en unghund söker ett nytt hem.

Att vara fodervärd är ett ansvarsfullt och givande uppdrag. Många som väljer att bli fodervärd ser det som ett sätt att prova på att vara hundägare för en tid, samtidigt som man gör en insatts för samhället. Som fodervärd finns det också möjlighet till insikt i hundens utbildning och kommande roll så som assistanshund.

Hunden stannar hos sin värdfamilj tills den är ca. 15 månader. I den åldern brukar hunden vara skolmogen och tas då in till hundskolan Göta Hund för att bl.a. genomgå ett s.k. lämplighetstest. Om den klarar alla mentala och medicinska tester, blir hunden kvar hos oss för att få sin utbildning.

 

Vill du bli fodervärd?

Som fodervärd åt Göta Hunds blivande assistanshundar (av rasen labrador) får du kontinuerlig utbildning och support i hundkunskap. Redan innan valpen anländer, träffas vi för en genomgång av handhavandet av den blivande tjänstehunden. Under året som fodervärd, behöver man ofta praktisk vägledning. Med anledning av det anordnar Göta Hund regelbundna fodervärdsträffar. Träffarna är även ett sätt för oss på Göta Hund att följa hundens utveckling.

När valpen anländer upprättas ett s.k låneavtal för hund i samhällets tjänst. En teoretisk handledning, foder för den först tiden samt ett litet ”start-kit” innehållande bl.a. koppel och halsband fås med vid valpens ankomst. Göta Hund ansvarar för hundens veterinärvård och veterinärvårdsförsäkring. Fodervärden bekostar hundens mat.

Vill du bli fodervärd? Fyll i ansökningsformuläret nedan och maila det till oss på info@gotahund.se, så återkommer vi!