Fodervärd

Fodervärd med valp i famnenAtt vara fodervärd
En mycket viktig roll, i så väl vår verksamhet som i den blivande assistanshundens liv,  spelar fodervärden.  Det är hos fodervärden som hunden tillbringar sin första tid och får all den trygghet och grundläggande uppfostran som en hund behöver. Vanligen anländer den lilla labradorvalpen vid 8 veckors ålder, men ibland kan det även hända att en unghund söker ett nytt hem.

Att vara fodervärd är ett ansvarsfullt och givande uppdrag. Många som väljer att bli fodervärd ser det som ett sätt att prova på att vara hundägare för en tid, samtidigt som man gör en insatts för samhället. Som fodervärd finns det möjlighet till insikt i hundens utbildning och kommande roll så som assistanshund.

Hunden stannar hos sin familj tills den är ca. 15 månader. I den åldern brukar hunden vara skolmogen och tas då in till Göta Hund för att bl.a. genomgå ett s.k. arbetstest. Om den klarar alla mentala och medicinska tester, stannar den hos Göta Hund för att få sin utbildning. Efter ca. 9 månader är hunden redo att avlägga sin examen!

Vill du bli fodervärd?!
Som fodervärd hos Göta Hund får du kontinuerlig utbildning och support i hundkunskap. Redan innan valpen anländer, träffas vi för en genomgång av handhavandet av den blivande tjänstehunden. Under året som fodervärd, behöver man ofta praktisk vägledning. Med anledning av det, anordnar Göta Hund regelbundna fodervärdsträffar. Träffarna är även ett sett för Göta Hund att följa hundens utveckling.
När valpen anländer upprättas ett s.k låneavtal för hund i samhällets tjänst. Foder för den först tiden medföljer, samt en ”valppåse” innehållande lite smått & gott. Göta Hund ansvarar för hundens veterinärvård och veterinärvårdsförsäkring. Fodervärden bekostar hundens mat.

Vill du bli fodervärd kan du göra en intresseanmälan genom att skicka en förfrågan till: