Företaget

GötahundskyltenFöretaget Göta hund grundades 2002 av Carin Sandersnäs.
Huvuduppgiften är att utbilda ledarhundar åt synskadade personer. Företagets uppgift är också att utbilda hundens förare, så att samspelet mellan hund och människa blir så bra som möjligt. 2012 utökas verksamheten och innefattar även utbildning av servicehundar.

Hos Göta hund tränas ca. 3 ledarhundar, i åldern 1 – 3 år, åt gången. Innan de kommer till Göta hund för träning, växer de upp hos sina fantastiska fodervärdsfamiljer. Mellan träningspassen lever träningshundarna som vanliga familjehundar tillsammans med Carin och hennes familj. Att få ta del av vardagen, är en viktig del av ledarhundens utbildning. Varje hund tränas individuellt 5 dagar i veckan, vanligen ett par pass om dagen. Utöver hundträning, ägnas mycket tid i företaget åt att placera ut nya valpar hos lämpliga fodervärdar, att utbilda fodervärdarna samt att finnas till hands för de som fått en alldeles egen ledarhund!

Carin Sandersnäs som driver företaget har alltid haft hundar som sitt största intresse. Med första egna hunden, boxern Linuz (Such Korad Engelaiz Moonlight Shadow, född 1991), nåddes framgångar inte minst på lydnadsplan. Ett par starter i lydnadsklass elit hann det bli innan sjukdom hos hunden satte käppar i hjulen. Som tur var, dök Linuz släkting Irma (Such Korad Engelaiz Yes I am an Angel, född 1997) upp i flocken. En synnerligen självmedveten tik som visade framtassarna både på lydnadsplan och i brukset. Hennes största merit är mentaltestet, där hon korades med full pott – 300 poäng! Under ”boxeråren” var Carin mycket engagerad i boxerklubben, bl.a. som testledare och figurant vid mentaltester samt som instruktör.

1997 påbörjades så smått arbetet med ledarhundar. Insynen i dressyren av dessa hundar och samsplet med den synsvaga föraren var så fascinerande att Carin valde att söka till en eftergymnasial hunddressörsutbildning vid Naturbruksgymnasiet i Västernorrland. Många framstående hundprofiler, så som Barbro Börjesson, Lasse Eriksson och Bosse Nyman undervisade vid den s.k Dressörsskolan i Sollefteå. Efter avslutad grundutbildning där de flesta tjänstehundsdressyrer provades på, tog en fördjupningsutbildning mot rehab- och ledarhundar vid.

År 2000 gick flyttlasset åter till hemstaden Göteborg och den egna verksamheten började ta form. Det blev en hel del jobb åt Iris Hundskolan i Sollefteå AB, parallellt med arbeten som pedagog innan det egna företaget startades 2002.

Idag utbildar Göta hund i sambarbete med företagen DISA Dogs In Servie and Aid, Expose ledarhundar och Guide dogs Stockholm, 11 ledarhundar per år. De fyra företagen samarbetar utåt under namnet DISA AB. I Sverige finns det idag tre svenska ledarhundsskolor som har dirket produktionsavtal med staten. DISA AB är en av dem.